Dit artikel is verschenen in Lilith nr 14,
November/December 1997
Links Hoog Rechts

KNIPSELS

Totaal verknipt


'WITTE WERKSTER' WEKT ONRUST ONDER ZWARTE VROUWEN

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Onder zwarte vrouwen is onrust ontstaan over het begrip 'witte werkster'. De naam suggereert dat het witte personen betreft. Dit schrijft B. Biekman, voorzitter van de Afro Europese Vrouwenbeweging Sophiedela, in een brief aan minister Melkert en aan de Tweede-Kamercommissie voor sociale zaken en werkgelegenheid.
Biekman, pedagoge van Surinaamse afkomst, organiseert arbeidsprojecten voor langdurig werklozen in dienst van de gemeente Den Haag.
'Toen ik in een vergadering zei dat veel zwarte vrouwen de term letterlijk nemen en daarom denken dat zij niet in aanmerking komen voor deze banen, werd er alleen maar gelachen', zegt Biekman.
Maar je kunt dit niet afdoen met lachen.'INRICHTING WIL AANPAK SEKSUEEL MISBRUIK MET VOORDELIG BORDEELBEZOEK
Zielig, geen borsten HOOTERS

Hooters blijft het exclusieve werkdomein voor vrouwen. Die rechterlijke uitspraak komt de Amerikaanse restaurantketen wel te staan op 3,75 miljoen dollar. Met dat bedrag wordt een schikking getroffen voor mannen die door Hooters zijn afgewezen als kelner.
Serveren bij Hooters vereist namelijk ultrakorte strakke broekjes en een T-shirt waarin de vormen van bij voorkeur, een pronte boezem valt te ontwaren. Welbeschouwd konden mannelijke sollicitanten alleen de stralende glimlach overleggen. Overal in het land voelden mannen zich gediscrimineerd.De Taliban gaan door met het verscherpen van hun bepalingen. Vrouwen die verplicht zijn een burqa te dragen die hun lichaam van top tot teen bedekt, riskeren nu een pak slaag als ze witte sokken dragen. Witte sokken waren lange tijd mode in Kabul, maar de Talibanstrijders zeggen dat ze seksueel uitdagend zijn.

Maar zij bevestigen tevens de basis voor de restricties voor vrouwen. Die maatregelen zijn volgens hen nodig om te voorkomen dat Afghanistan in de kuil valt van 'zonde en corruptie', kwaden die de emancipatie vrouwen in het Westen bracht.ZWARTE WEDUWE KWIJNT NIET WEG

foto Elfriede Blauensteiner De 66-jarige Elfriede Blauensteiner werd in maart tot levenslang veroordeeld voor de gifmoord op haar vriend, de 77-jarige Alois Pichler.
Maar de roemruchte Zwarte Weduwe van Oostenrijk, die ervan wordt verdacht tussen 1979 en 1995 misschien nog wel tien andere mannen om het leven te hebben gebracht, kwijnt niet weg in haar cel. Integendeel, ze barst van de plannen voor de toekomst. Onlangs is haar autobiografie uitgekomen en ze is bezig met een roman.
Daarna wil ze een filmscenario schrijven gebaseerd op haar levensverhaal. Haar bijnaam 'de Zwarte Weduwe' is voor haar kennelijk een geuzennaam. Op de cover van haar boek is ze afgebeeld als een spin in een web.
In maart schreef Blauensteiner me vanuit haar cel: 'Ik heb altijd al willen schrijven, maar er zat natuurlijk niemand op een boek van mij te wachten. Nu vechten de uitgevers om mijn manuscripten en bovendien heb ik alle tijd van de wereld.'IJSKAST - Een overweldigende meerderheid van de Britse vrouwen vindt een ijskast nuttiger dan een man in huis. Dat is gebleken uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van een voorlichtingsdienst voor diepvriesproducten.
Van de duizend vrouwen die werden ondervraagd vond 87 procent hun ijskast onmisbaarder dan een levensgezel.VROUWTJESWESP SLUIT MANNETJE OP

Wesp Wespen staan er niet om bekend erg vriendelijke beestjes te zijn, maar de vrouwtjes van de papierwesp (Polistes dominulus) maken het wel erg bont. Keren ze na een voedselexpeditie naar hun nest terug, dan regelt een aantal werksters dat de mannetjeswespen niet met hun pootjes aan het eten kunnen komen.
Door vechten, bijten en dreigen met steken -alleen vrouwtjeswespen hebben een angel- duwen ze de mannetjes met hun kop naar beneden in lege nestcellen, zodat ze zich niet te goed kunnen doen aan het voedsel dat zojuist is binnengebracht en dat alleen voor de wespenlarven is bedoeld, melden twee onderzoekers van de Cornell universiteit in Ithaca, New York, in Nature van 2 oktober.NONNEN STRIJDEN VOOR KRAAK-KLOOSTER

Van onze correspondent
Cees Zoon

MADRlD

De bisschop zit op het geld van de nonnen te azen. Hun buurvrouw weet het zeker. Maar het hele dorp is gemobiliseerd en zal voorkomen dat de bruiden van Christus uit hun klooster worden gezet. Zelfs wanneer de politie in actie komt omdat de bisschop de nonnen tot ordinaire kraaksters heeft verklaard


Links Hoog Rechts
Dit artikel is verschenen in Lilith nr 14,
November/December 1997